Lokalplanområdet

Lokalplanområdet ligger i Holbæk Vest og har et samlet areal på i alt ca. 110 ha. Området er privat ejet og ligger i landzone.

Området afgrænses mod syd og vest af Kalundborgvej og Tuse Lågevej samt en mindre tankstation, Tuse Autoservice, Bolas Stilladser og enkelte fritliggende parcelhusejendomme langs Kalundborgvej Syd, og vest herfor løber Holbækmotorvejen. Mod nord afgrænses området af ’Odsherredbanen’, og lige nord for banen løber Nykøbingvej. Mod øst grænser området op til et boligområde bestående af åben-lav og tæt-lav boliger.

Området består primært af dyrket landbrugsjord, der inddeles af levende hegn og diger. Derudover er der i området landbrugsbebyggelser og fritliggende parcelhuse og i den østlige del af området et mindre autoværksted. I området er der registreret flere bevaringsværdige bygninger herunder proprietærgården, Lille Frydendal, centralt beliggende i området, som har en middel bevaringsværdi (SAVE værdi 5). En ny SAVE-registrering viser, at stuehuset har en lav bevaringsværdi (SAVE 7) på grund af ombygninger, mens længerne har en højere værdi (SAVE 3-5) grundet deres originalitet og detaljer. Bygningerne er med deres karakteristiske udtryk værdifulde og fortæller om Lille Frydendals storhedstid som forvalter af den omkringliggende jord i 1930-50erne. Sammen med ’Haveskoven’ mod øst bliver der defineret et historiefortællende byrum, der kan bidrage til bydelens karakter og identitet. Foruden det bevaringsværdige stuehus fremstår gårdspladsen med pigstensbelægning, som har en kulturhistorisk og miljømæssig værdi ligesom den tidligere have/park, der i dag er skov.

Området ligger naturskønt med Holbæk Fjord mod nordøst, Tuse Ådal mod nord og åbne marker. Området ligger i direkte forlængelse af Holbæk by mod øst og grænser op til Tuse mod vest. Terrænet skråner generelt fra syd mod nord. Det højst beliggende område er i den sydøstlige del af området, hvor det højeste punkt ligger i kote +22 m. Det laveste punkt ligger i det nordvestlige område, med laveste terrænkote på +2,5 m.

Fra området er der mange fine udsigter og varierende kig. Der er blandt andet udsigt til en karakteristisk seljerøn allé ved Hørbygård og den røde Hørby kirke begge på Tuse Næs. Der er enkelte pejlemærker i området herunder en markant og karakteristisk vegetation bestående af høje popler centralt i området og en række af høje popler langs Nykøbingvej uden for området.


Figur 1: Luftfoto af området med områdeafgrænsning

 

Fotos: Området består primært af dyrkede markarealer

 

Fotos: Proprietærgården, Lille Frydenlund, der ligger i områdets midte.

Forud for helhedsplanens udarbejdelse er der udarbejdet en landskabsanalyse for området. Af landskabsanalysen fremgår det, at den eksisterende beplantning i området udgør et stort potentiale for den fremtidige bebyggelse i området. De mange læhegn og beskyttede diger vidner om den landbrugsmæssige drift, der har været i området. Læhegnene giver området karakter og inddeler området i mange mindre rum med hver deres særegne karakter som følge af størrelsen, arterne og terrænet.

Inden for området er der flere beskyttede diger. De fleste er jorddiger med vegetation, enkelte steder fritlagte som små jordvolde/forhøjninger. Der findes også et enkelt beskyttet stendige i den nord/vestlige del af området. De beskyttede diger udgør en vigtig historie i det danske kulturlandskab. De vidner om landboreformerne i slutningen af 1700-tallet, hvor bønderne fik ejendomsretten over et givent jordstykke, og landet blev inddelt i matrikler, som vi kender dem i dag. Digerne har tjent som afgrænsning af hver enkelt matrikel, og det uopdyrkede stykke jord, er ofte groet til eller beplantet med vegetation. Dette har haft en funktion for dyrkningen af markerne, hvor afgrøder har været bedre beskyttet mod vind. Tilsammen udgør dige og vegetation et landskabselement, som er karakteristisk for det danske kulturlandskab.To af digerne er ikke længere genkendelige i området. Digerne har tidligere været omfattet af beskyttelse, men er ved lokalplanens udarbejdelse ikke omfattet af beskyttelsen længere.

Digernes placering fremgår af kortet nedenfor.

Figur 2: Oversigtskort fra landskabsanalysen, der blandt andet viser beskyttede sten- og jorddiger og fortidsmindebeskyttelseslinjer. De to fjernede diger (rød stipling) er ved lokalplanens udarbejdelse ikke længere omfattet af beskyttelse.


Figur 3: De fleste af de beskyttede diger er jorddiger, der er bevoksede. Karakteren af vegetationen varierer på de enkelte strækninger - fra naturlig tilgroet med primær tjørn og mirabel mm. til rene plantninger af bl.a. rødel og poppel.


Figur 4: I den nordvestlige del af området ligger et beskyttet stendige. Et landskabselement med både kulturhistorisk og naturmæssig høj værdi. Diget skal bevares og beskyttes i den fremtidige udvikling.

Udover digerne peger landskabsanalysen på områdets mange læhegn som karaktergivende elementer. Læhegnene giver området karakter, og inddeler området i mindre arealer med hver deres særegne karakter som følge af størrelse, arter og terræn. Den eksisterende vegetation og beplantning udgør en høj værdi for områdets biodiversitet.

Vildremisen 
Centralt i området, hvor to beskyttede diger med bevoksning krydser, er et mindre areal med bevoksning på åben mark. Arealet er omkranset primært af den hjemmehørende og rigt blomstrende hæg og med græs og urter i bunden af lysningen i den nordlige del. Mod syd er remisen mere tæt bevokset med primært pil og navr. Der er spor efter hulebyggeri og små samlinger af affaldstræ. Derudover mange bunker af grene, sten, jord og andet. Hæg, pil og navr er danske arter med en meget høj værdi for blandt andet insekter og fugle. Bunker af sten og grene har ligeledes en høj værdi for biodiversiteten.

Lille Frydendal skovpark
Øst for gården Lille Frydendal ligger en mindre skov som udgør en høj værdi for biodiversiteten i området. Det der tidligere har været haven og parken er vokset ind i skovkarakter. Her er mange store højstammede skovtræer som ask, bøg, ahorn og enkelte eg og birk samt underopvækst i den lyse skovbund som hyld, ahorn og elm. I randen af skoven er der vildæble, hæg, tjørn, hyld, mirabel og urter. Placering af Lille Frydendal fremgår af kortet Figur 2.