Energi og forsyning
Energiforsyning
Andel ApS er netselskab og elleverandør i området, dvs. de har ansvaret for en sikker elforsyning i området. Der kan frit vælges elleverandør. Elleverandørselskabet er det selskab, der sælger el til slutbrugerne.
Varmeforsyning
Området ligger ikke inden for et varmeforsyningsområde, men er en del af Strategisk Varmeplan 2022-2030 for Holbæk by, hvor der planlægges for fjernvarme. Af den strategiske varmeplan fremgår det, at forventet start for konvertering til fjernvarme er i 2024.
Bygningsopvarmning skal ske i henhold til den enhver tid gældende varmeplan for Holbæk Kommune.
Lokalplanen udlægger arealreservation til fælles varmeanlæg inden for den byggeretsgivende del af planen.
Ved planens udarbejdelse forventes området at blive varmeforsynet med fjernvarme i 2030-2035, og der er ikke længere lovhjemmel til at pålægge tilslutningspligt til kollektiv varmeforsyning. Opvarmning kan ske ved individuel opvarmning. Der kan også etableres fjernvarmelignende løsninger. Regler for godkendelse af varmeløsninger jf. varmeforsyningsloven skal overholdes. Efter aftale med Fors kan varmeløsningen efterfølgende tilsluttes den kollektive fjernvarmeforsyning. I så tilfælde skal anlæggene udføres i henhold til FORS' kravspecifikationer.
Vandforsyning
Området ligger ved lokalplanens udarbejdelse i Tuse Vandværks forsyningsområde. Da Tuse Vandværk ikke har tilstrækkelig kapacitet til at dække det fremtidige vandbehov i Fjordbyen, pågår der en forhandling om, at FORS A/S kan overtage forsyningsområdet.
Forhandlingerne vedrører i særdeleshed de eksisterende ejendomme, som i dag forsynes fra Tuse Vandværk. Lokalplanområdet må forventes at blive forsynet af FORS A/S.
Regn- og spildevand
Området er ukloakeret og spildevandsplanen angiver, at der skal spildevandskloakeres.
Området kloakeres for regnvand på fællesprivat foranledning – dermed separatkloakeres området. Regnvand afledes til Holbæk Fjord via ledninger eller grøfter. Der sker ikke nedsivning eller anden lokal afledning af regnvandet indenfor lokalplanens område.
Regnvandslav
Grundejere indenfor lokalplans område er forpligtede til at være medlemmer af regnvandshåndteringslav. De nærmere bestemmelser om medlemskab er fastlagt i vedtægterne for regnvandshåndteringslav’et.
Regnvandshåndtering
Der er i forbindelse med lokalplanens udarbejdelse lavet en orienterende geoteknisk undersøgelse af nedsivningsforholdene i området. På baggrund af de geotekniske boreprofiler vurderes det, at nedsivningsforholdene i området er ringe grundet højt grundvandsspejl og lerlag, som har en lav gennemtrængelighed. Området er dermed ikke er egnet til nedsivning af regnvand.
Læs den geotekniske rapport her
Regnvand skal forsinkes og renses i åbne regnvandsbassiner og derefter udledes til Holbæk Fjord.
Der er også udarbejdet et notat for regnvandshåndtering. På baggrund af notatet og den overordnede geotekniske rapport arbejdes der med en regnvandsløsning, hvor der skal forsinkes op til en 100-års regn inden for lokalplanområdet. Regnvandshåndtering for delområde 3 og 5c er udarbejdet i et særskilt notat.
Læs notat for regnvandshåndtering her
Læs notat for forhåndsberegning for bassinvolumen for delområde 3 og 5c her
Regnvandsbassinerne er defineret som spildevandstekniske anlæg, men skal af hensyn til herlighedsværdien i området fremstå med et rekreativt udseende. Derfor fastsætter lokalplanens bestemmelser den maksimale hældning på regnvandsbassinet brinker til 1:5.
Følgende beskriver resultatet af et scenarie med en befæstelsesgrad på 45 % og et afløbstal på 20 l/s/ha red.:
Etape 1
Etape 1 etableres før resten af Fjordbyen. Den fuldt udviklede Fjordby ligger inden- for
rammelokalplansområdet. Etape 1 består af matrikel 1A, 1D og 2C. Se figur 76a herunder.
Figur 76a Oversigt over lokalplansområderne (Matrikel 1A, 1D og 2C udgør det byggeretsgivende lokalplansområde)
Når Fjordbyen er fuldt udviklet, vil regnvandet blive ledt ud til Holbæk Fjord gennem en ny
udløbsledning, hvis foreløbige placering er som vist herunder.
Figur 76b viser udledning til Holbæk Fjord
Regnvandet i Fjordbyen vil blive opsamlet i et separat regnvandssystem bestående af en
kombination af grøfter og ledninger samt åbne bassiner der forsinker vandet. Nogle af bassinerne
vil blive anlagt som våde bassiner for at rense regnvandet før det udledes. Regnvandssystemet
dimensioneres til en klimafremskrevet gentagelsesperiode på 5 år. Dog dimensioneres de åbne
bassiner til at kunne rumme en klimafremskrevet 100-års regn.
Etape 1 etableres før udløbsledningen til Holbæk Fjord. Regnvandet fra Etape 1 ledes derfor
langsomt gennem en vandbremse (forsinket i bassiner) ud på overflaeden på nabomatriklen langs
områdets vestlige skel. Vandet vil sive ned i jorden over et større areal, hvilket fungerer som en
buffer for det vand der nedsiver til drænet. Der vil være våde rensebassiner indenfor Etape 1, der
vil rense regnvandet før det ledes til lavningen.
De tre bassiner der planlægges anlagt i matrikel 1A og 1B er placeret og dimensioneret til at
kunne indgå i et regnvandssystem der omfatter hele Fjordbyen. Bassinerne vil på sigt (ved en
fuldt udbygget Fjordby) modtage vand fra et større opland end ved etableringen af etape 1.
Bassinerne er dimensioneret til at kunne forsinke regnvand fra en 100-års hændelse om 100 år
ved en fuldt udbygget Fjordby, med et afløbstal på 20 l/s/ha red.
Bassinvolumen for en 100-års regn (ekstremregn)
Ved et afløbstal på 20 l/s/ha. red. skal der etableres 47.500 m³ forsinkelsesvolumen. Uafhængigt af afløbstallet, skal der desuden etableres 11.600 m³ vådvolumen, hvis der befæstes 45%. I alt 59.100 m³ bassinvolumen. Volumen fordeles ud på flere bassiner under hensyntagen til den overordnede bebyggelsesplan, veje, beskyttede diger og topografi.
Der vil være behov for en høj grad af styring mellem bassinerne, så et opstrøms bassin ikke tømmer hurtigere end bassinerne nedstrøms, og skybrudsvandet vil dermed blive forsinket flere gange.
Til hvert bassin er opgjort et topografisk opland, hvorfra det vil være muligt at lede vand til hvert bassin på terræn. På Figur 76 fremgår princippet for bassinplaceringer, hvilket også fremgår af kortbilag 7.
Figur 76c: Overordnet regnvandshåndtering med bassiner der viser en 100-års regnhændelse (bassiner, oplande og strømning mellem bassiner).
Alt regnvand fra planområdet vil blive ledt til bassin 4, hvorfra der er afløb til Holbæk Fjord med 20 l/s/ha. red. via en ny regnvandsledning. Regnvand i delområde 3 og 5c håndteres inden for delområdet, hvorefter det kan ledes forsinket til udløbspunkt via bassin 4.
I det nordlige vandopland, hvorfra regnvandet skal ledes til Bassin 14, er det ikke muligt at lede alt vandet til bassinet på grund af terrænforskelle. Det vil derfor være nødvendigt at pumpe regnvandet fra dele af oplandet til Bassin 14.
Figur 77: Oversigt over bassiner. Figuren viser placering af bassiner i oplandet, udgravningsdybder og strømningsveje mellem bassinerne. Ud for hvert bassin er der angivet volumen i bassin i m³ (Vol), maksimal vandspejlskote (VSK) og bundkote i bassin (BK). Fra regnvandshåndteringsplan juni 2024.
Bassinvolumenerne skal optimalt set tilpasses den mængde af regnvand der afstrømmer i oplandet, fratrukket afløbet på 20 l/s/ha. red. Dette sikrer, at der ikke anlægges bassiner med en overkapacitet, eller bassiner med for lille kapacitet, hvorfra der vil ske overløb til nedstrøms bassiner.
Der er indsat bassiner med et samlet volumen på 63.500 m². Udformningen af bassinerne vil i den videre proces blive detaljeret yderligere.
Bassinerne er udarbejdet ud fra det eksisterende terræn. Bassinerne er indarbejdet i terrænet med en dybde på omkring 1,6 til 2 m. Da bassinerne i flere tilfælde er placeret i et skrående terræn, vil dybden af bassinerne i disse områder være dybere end 2 m ift. eksisterende terræn. Bassinerne er lavet med et skråningsanlæg på 1:5.
Regnvandshåndteringsplanen beskriver regnvandshåndteringen nærmere inden for delområde 1, 2, 4 og 5a, jf. Figur 78. Inden for delområde 1, 2 og 4 vil det være nødvendigt at anlægge skybrudsveje for at kunne lede skybrudsvandet til bassinerne. De blå pile viser skybrudsveje på terræn i området. Størstedelen af skybrudsvandet i området vil blive til ledt de brede veje i området, som har funktion af skybrudsveje, hvor vandet kan ledes til Bassin 17 og derfra videre til Bassin 7, 6, 5 og til sidst ende i bassin 4 inden udledning til Holbæk Fjord. En del af området langs den nordlige områdeafgrænsning kan ikke afledes til skybrudsvejen syd for (Orange område), da terrænet hælder mod nord, og vil derfor skulle ledes til Bassin 7 via en grøft langs den nordlige områdeafgrænsning. En 5 m bred grøft med anlæg 1:3 vil kunne håndtere vandmængderne, som vist på Figur 16. Beregningen foretaget er et overslag på nødvendig dimension af grøft. Dimensionen skal konkretiseres på et senere tidspunkt i projektet.
Figur 78: Regnvandshåndtering inden for den byggeretsgivende del af lokalplanen. Den laksefarvede markering ved boliger viser oplandet til grøften i den nordøstlige del af den byggeretsgivende del af lokalplanen.
Figur 79: Placering af skybrudsveje inden for delområde 1, 2 og 4. Skybrudsveje 2, 3, 7 og 8 er grøfter. Terrænet i området falder mod nord. Regnvand der falder i nordlig retning opsamles i grøft og ledes til bassin 7.
Delområde 3 og 5 c
Afløbskoefficienten fastsat til 1,0 (100 %) på tagflader og tætte terrænbelægninger.
Der planlægges med, at der etableres to åbne bassiner (søer) med delvist areal for mulig nedsivning.
Da nedsivningsarealet for hhv. 5 og 100 års regn er sat til 6.400 m² for, at bassinet fortsat ved en 5 års regn kan anvendes til leg og, at de to åbne bassiner blot har 987,9 m² ”beregnet areal” skal de resterende m² findes andet sted inden for delområdet. Der vurderes at være tilstrækkeligt med plads på arealet til at kunne etablere disse.
Generelle principper:
- Bassinet skal kunne lagre en 5 års regn og nedsivningen skal ske indenfor 24 timer (foreløbigt).
- Der vil blive beregnet et foreløbigt areal for håndtering af en 100 års regn (gentagelsesperiode=100 år).
- Der ønskes etableret åbent bassin med permanent vådt volumen (sø). Det åbne bassin skal have et permanent vandspejl ved etablering af tæt bund som ler- eller bentonitmembran. Beregningen tager udgangspunkt i, at der ikke sker nedsivning fra den nederste 1 meter i bassinet, hvilket vil udgøre det våde volumen. Det regnvand, der ledes til bassinet, nedsives via skråningerne ovenover vandspejlet. Det antages, at der etableres et overløb i matriklen som sikring for vandet ikke løber over kanten af bassinet. Muligheder for overløb undersøges senere i projektet.
- Alt tagvand, p-pladsvand og vejvand ledes enten ved ledning eller på terræn til det åbne regnvandsbassin.
Der skal gøres opmærksom på, at der skal fortages nedsivningsprøver af områderne for at kende den korrekte nedsivningsevne og arealer undersøges, om nedsivning af regnvand er tilladt.
Forhåndsberegningerne forudsætter etablering af åbent bassin i samme dybde som nuværende skråning (fordybning i terræn), eller at permanent sø etableres med op til 1 meter under eksisterende skråningsdybde.
Mere information:
Generelt om etablering af spildevandsanlæg:
Spildevandsanlægget skal etableres på privat anledning, og det kræver forsyningsselskabets godkendelse.
Det forventes, at det udførte kloakanlæg kan overtages af forsyningsselskabet på visse vilkår.
Tilslutning og overtagelse skal betragtes som et hele i forbindelse med tilladelsen til udførelsen.
Inden kloakanlægget udføres, skal der være truffet en aftale mellem forsyningsselskabet og den, der lader anlægget udføre, om den økonomiske afregning i forbindelse med forsyningsselskabets overtagelse af anlægget. Herunder skal der træffes aftale om kloaktilslutningsbidrag og eventuel godtgørelse for anlæggets værdi. Der skal yderligere træffes aftale om dimensioneringen af anlægget, før det eventuelt kan overtages af forsyningsselskabet. Det er forsyningsselskabet, der afgør, om det ønsker at overtage et privat fælles spildevandsanlæg.
Opfordring til bygherre:
Holbæk Kommune opfordrer bygherre og projekterende til at kontakte de respektive forsyningsvirksomheder og myndigheder tidligt i projekteringsfasen med henblik på koordinering, råd og vejledning. Holbæk Kommunes myndighedsopgaver på spildevandsområdet, f.eks. spildevandstilladelser, varetages af Natur, Miljø og Vand. Tilslutning til den offentlige kloak skal færdigmeldes af autoriseret kloakmester til Holbæk Kommune. Tilladelse til etableringer af LAR-løsninger skal søges hos Natur, Miljø og Vand i Holbæk Kommune.